Dingen die je beter niet kunt zeggen op je werk

Carrièrekillers op een rijtje

Een goede werksfeer gaat boven alles, en het is fijn als je op je werk kunt zeggen wat je wilt. Toch zijn er een aantal dingen die je beter écht niet kunt zeggen op de werkvloer. 

‘Dat staat niet in mijn taakomschrijving’

Dit is echt carrièrekiller nummer 1. Wanneer je gevraagd wordt om iets te doen wat je niet helemaal ziet zitten, kan je het juist aangrijpen als kans om te laten zien dat je bereid bent meer, of andere dingen te doen dan in je taakomschrijving staan. Met een uitspraak als deze straal je geen enkele werkinzet uit. Reken maar dat hier bij een functioneringsgesprek rekening mee gehouden wordt…

 

‘Ik heb veel teveel gedronken gisteren’

Hoe gezellig en ‘los’ de sfeer ook mag zijn op de werkvloer; dit is geen slimme uitspraak. Je hoeft niet zozeer bang te zijn dat je collega direct naar je werkgever stapt, maar het zal wel afbreuk doen aan je betrouwbaarheid en reputatie. Daarbij geef je aan dat je collega’s vandaag minder van je kunnen verwachten omdat je wellicht niet helemaal scherp bent. Mocht er iets misgaan, dan is de kans groot dat jij daarvoor op de vingers getikt wordt.

 

 ‘Bij mijn vorige werkgever…’

Misschien gaat het bij je huidige werk iets minder efficiënt dan bij het vorige bedrijf waar je werkzaam was, maar deze uitspraak kan je beter niet doen. Accepteer het zoals het is of kom met een goed onderbouwde manier om het efficiënter aan te pakken. Zo kom je niet over als betweter, maar toon je initiatief.

 

‘Ik zal het proberen’

Wanneer je gevraagd wordt iets op te lossen ga je het doen, en niet proberen. Je werkgever is blij met mensen op wie hij kan bouwen. Met ‘ik zal het proberen’ laat je de vraag open of het goed gaat komen. ‘Proberen’ is een teken van onzekerheid en dat kan, net zoals arrogantie, desastreus zijn.

 

‘Ik wil zo snel mogelijk manager worden’

Ambitie is een mooie eigenschap, en streven naar een bloeiende carrière is zeker niet slecht. Wanneer je deze uitspraak zo direct brengt, is de kans echter groot dat je er iemand – de huidige manager bijvoorbeeld – mee voor het hoofd stoot. Niet iedereen heeft altijd het beste met elkaar voor, dus het zou kunnen dat een collega die hetzelfde beeld voor ogen heeft hier een stokje voor probeert te steken. Je kunt beter hard werken om manager te worden, dan hard roepen dat je dit ambieert.

 

 

Wil je een keer vrijblijvend van gedachten wisselen met een HR-adviseur van Highway to HRM? Neem dan gerust contact met ons op.