Vakantiedagen vervallen niet zonder info

Bewijslast en informatieplicht liggen bij werkgever

Op 1 juli 2020 vervallen de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in 2019 heeft opgebouwd. Een werkgever moet werknemers tijdig en duidelijk informeren over deze vervaltermijn en ze de kans geven om de vakantiedagen op te nemen.

meer lezen

Rechter wijst ontslag op cumulatiegrond af

Werkgever beschuldigde de werknemer van sabotage

De kantonrechter heeft voor het eerst een oordeel uitgesproken over een ontslag waar de i-grond of cumulatiegrond een rol speelde. Maar de rechter wees het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst af.

meer lezen

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen

verantwoordelijk voor een 'onveilige werksfeer'

De Gemeente Utrecht mocht een senior ambtenaar ontslaan die zijn afdeling jarenlang terroriseerde. De man was seksueel intimiderend, treiterde medewerkers, liet boeren en scheten en schoot stukjes snot naar collega's.

meer lezen

Werktijdverkorting nu ook mogelijk door coronavirus

Coronavirus moet minimaal 2 weken hinder geven

Organisaties die door het coronavirus tijdelijk minder werk hebben voor hun werknemers vallen nu ook onder de regeling werktijdverkorting. Hierdoor kunnen werkgevers voor hun werknemers een tijdelijke WW-uitkering voor de niet-gewerkte uren ontvangen.

meer lezen

Aansprakelijkheid op het werk, dit moet u weten

‘Dat het slachtoffer zzp’er is, doet steeds minder ter zake’

Voor veel werkgevers is het een onaangenaam scenario. Een van de medewerkers krijgt een ongeval en het bedrijf wordt geconfronteerd met een schadeclaim. Onaangenaam inderdaad, want claims over aansprakelijkheid worden steeds vaker toegewezen. Kan een werkgever zich hier nog tegen wapenen?

 

 

 

meer lezen

Klacht over seksgrappen neem je beter serieus

‘Wees niet zo introvert, kut’ en opmerking over decolleté

Grove seksgrappen passen nooit in een bedrijfscultuur, hoe informeel die ook mag zijn. Dat merkt een chef als hij op het matje wordt geroepen na een klacht van een medewerkster bij de vertrouwenspersoon. Jammer dat hij het allemaal niet zo serieus neemt. Want de consequenties zijn niet mals.

 

meer lezen

Privacyschending komt werknemer duur te staan

Bewijsnood rechtvaardigt privacyschending niet

Een (ex-)werknemer neemt geen genoegen met zijn transitievergoeding. In zijn zucht naar een hogere vergoeding overschrijdt hij de grenzen van het toelaatbare en schendt de privacy-rechten van zijn voormalig werkgever. Dat komt hem heel duur te staan.

 

 

 

meer lezen

De droom van onbeperkt vakantiedagen komt dichterbij

Minder burn-outs en administratie door onbeperkt aantal vakantiedagen

Onbeperkt vakantiedagen opnemen en toch hetzelfde salaris uitbetaald krijgen? Het lijkt een onbereikbaar ideaal. Dat is het niet, want steeds meer organisaties laten het idee van een vast aantal vakantiedagen los.

 

 

 

meer lezen

Tekenen en wegwezen volgens de werkgever

Maar moet werknemer beëindigingsovereenkomst altijd tekenen?

Een werkgever en werknemer in het basisonderwijs maken afspraken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, maar als het puntje bij het paaltje komt, weigert de werknemer om de beëindigingsovereenkomst te tekenen. Haar werkgever sleept haar voor de rechter.

 

 

 

meer lezen

Controle op drank en drugs gaat vóór privacy

Privacy inperken als veiligheid in geding is

Drank en drugs horen niet thuis op de werkvloer. En al helemaal niet in bedrijven waar een groot risico is op ernstige ongevallen. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil bedrijven die onder het Besluit risico zware ongevallen (Brzo) vallen daarom de mogelijkheid geven om werknemers te testen op gebruik van drank en drugs.

 

 

 

meer lezen

Vallen met vuilniszakken is niet fout van de baas

Tijdsdruk voelen is nog niet geschonden zorgplicht

De zorgplicht van een werkgever reikt ver. Daaronder valt ook een veilige werkplek. Maar schadevergoeding voor een val bij het buitenzetten van vuilniszakken? Dat is toch een vrij normale huis-tuin-en-keukenhandeling. Hoe ver precies reikt hier de zorgplicht?

 

 

 

meer lezen

Na 8 jaar moet Aldi toch betalen voor val kassière

Hof: begrip ‘tijdens werktijd’ ruim uitleggen

Een kassière die tijdens schoonmaakwerkzaamheden met haar rug tegen een tafel valt en daarbij vervelend rugletsel oploopt. Horen wij u ook al Zorgplicht! roepen? Maar daar denkt werkgever Aldi heel anders over ...

meer lezen

Werkweigering komt werknemer duur te staan [rechtspraak]

De duivel in de details: formulering is van wezenlijk belang

Een werkneemster komt niet opdagen op haar werk bij een thuiszorgaanbieder en is ook niet bereikbaar voor haar werkgever. Haar werkweigering blijft niet zonder consequenties.

meer lezen

Verplichte vergoeding bij afspreken concurrentiebeding?

Geen concurrentiebeding meer in tijdelijke contracten?

Minister Koolmees van SZW gaat onderzoek doen naar ‘oneigenlijk gebruik’ van het concurrentiebeding. Ook wil de minister uitzoeken of er een verplichte vergoeding opgelegd kan worden voor werknemers die onder het beding vallen.

meer lezen

Mogelijk hogere compensatie van transitievergoeding

Uitkering zou compensatie kunnen verlagen

Een werkgever kan mogelijk voor de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid een hogere compensatie krijgen dan gedacht. De regels voor het maximum van de compensatie worden namelijk gewijzigd.

meer lezen

Uitzendconstructie toegestaan na instemming werknemer

Kwestie van communiceren!

De kantonrechter in Haarlem oordeelde onlangs dat een werkgever een uitzendconstructie mocht toepassen om een vast dienstverband te omzeilen. De werknemer had zelf bewust ingestemd met de constructie.

 

meer lezen

HR in 2020: wat komt er uit van alle voorspellingen?

Is uw HR op de goede weg?

Vier jaar geleden was 2020 een magisch getal dat nog ver genoeg weg was om van alles over te roepen. Nu we aan de drempel van dit jaar staan, kijken we vooruit vanuit het verleden. Hoe dachten we toen over HR in 2020 en wat gaat daar wel en niet van uitkomen?

 

meer lezen

Moet de werkgever een vacature eerst intern uitzetten?

Heeft u wellicht een sollicitatiecode?

Interne sollicitaties zijn een gevoelige zaak. Het kan de werkgever veel geld en tijd besparen, maar als hij een interne sollicitant afwijst, kan dit ook voor problemen zorgen. Of een organisatie verplicht is een vacature eerst intern uit te zetten, hangt af van wat er is afgesproken in de cao, het personeelsreglement of de sollicitatiecode van de organisatie.

 

meer lezen

De WAB zoals hij niet bedoeld is

Ook NS stuurt uitzendkrachten de laan uit door nieuwe arbeidswet

De Wet Arbeidsmarkt in Balans die op 1 januari ingaat, heeft voor 160 uitzendkrachten van de NS een vervelend effect. De wet zou juist voor meer zekerheid bij flexwerkers moeten zorgen, maar zij raken hun baan erdoor kwijt. Juristen vrezen dat het voor veel meer uitzendkrachten gaat gelden.

meer lezen

Er is werk aan de winkel

Komende 6 jaar moeten 2 miljoen banen worden ingevuld

Ondanks de verwachte afvlakking van de economische groei in 2020 moeten er in de komende zes jaar meer dan twee miljoen banen ingevuld worden. En de huidige knelpunten die werkgevers ervaren bij het werven van personeel in de techniek, zorg en onderwijs zullen naar verwachting de komende jaren aanhouden.

meer lezen

Out of office

Maak een leuke auto-reply

Vooral in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar stroomt je inbox er vol mee: ‘out of office’-berichten van mensen die jou gemaild hebben. Meestal zijn ze vrij standaard en niet zo creatief. Afhankelijk van de branche waarin je werkt kan je de berichten nét een beetje meer fun geven. Wij vertellen je hoe je een keurige én leuke auto-reply kunt maken. Want hoe leuk is het als jij ervoor kunt zorgen dat iemand een glimlach op z’n gezicht krijgt?

 

meer lezen

Typetjes op de werkvloer

hokje stoppen of toch niet?

We kennen ze allemaal wel: bepaalde types op de werkvloer. Vooral wanneer je bij een groot bedrijf werkzaam bent zul je (een of meerdere) van deze types herkennen. Stop ze absoluut niet in een hokje, maar weet als manager wel hoe je de bepaalde types het beste kunt benaderen. Wij zetten er 6 voor je op een rij in deze infographic:

meer lezen

Functionering en beoordeling

Let op de juridische valkuilen bij het nieuwe beoordelen

Steeds meer organisaties gaan aan de slag met het nieuwe beoordelen. Geen periodieke functionering- en beoordelingsgesprekken meer, maar een continue dialoog waarbij het accent ligt op de talenten van de werknemer. Maar is dit juridisch gezien wel verstandig? Overweeg zorgvuldig de valkuilen voordat u een nieuw beoordelingssysteem gaat hanteren.

meer lezen

20 dagen ziek door besmette kip?

Dag baan!

Tijdens zijn re-integratietraject gaat een man op vakantie naar zijn tante in Marokko. Maar hij wordt ziek en blijft langer dan toegestaan. Bovendien flanst hij een vals e-ticket in elkaar als bewijs van zijn tijdig geplande terugreis. Dat pikt de werkgever niet en ontslag op staande voet volgt. Onredelijk?

meer lezen

Vijf manieren om medewerkers te demotiveren

Hoe jaag ik mijn mensen snel weg?

Werknemers die betrokken en tevreden zijn, zijn productiever, verzuimen minder en zullen minder snel geneigd zijn om voor een paar grijpstuivers meer voor de concurrent te gaan werken. Hier zijn de vijf dingen die je vooral niet moet doen als je talenten aan je wilt binden.

meer lezen

Waarom het slim is om vreemde vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

En welke zou u stellen?

“Waarom ben je geschikt voor deze functie? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Hoe presteer je onder druk?” Het zijn vragen die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek, en daarom ook vragen die de sollicitant waarschijnlijk met weinig aarzeling kan beantwoorden. Je kunt deze standaard vragen natuurlijk stellen. Maar wist je dat het voorleggen van een knettergekke vraag nog helemaal niet zo’n slecht idee is?

meer lezen

Dingen die je beter niet kunt zeggen op je werk

Carrièrekillers op een rijtje

Een goede werksfeer gaat boven alles, en het is fijn als je op je werk kunt zeggen wat je wilt. Toch zijn er een aantal dingen die je beter écht niet kunt zeggen op de werkvloer. 

meer lezen

Een slechtnieuwsgesprek voeren, zo doe je dat

Er tegenop zien is niet nodig.

Een slechtnieuwsgesprek voeren is iets waar veel managers en leidinggevenden tegenop zien. Het is natuurlijk altijd fijner wanneer er positief nieuws gebracht kan worden, maar soms is het helaas niet anders. Om te zorgen dat het slechtnieuwsgesprek toch soepel verloopt hebben wij wat tips op een rij gezet.

meer lezen

4 tips voor een effectief beoordelingsgesprek

Hoe haalt u het beste uit uw personeel?

Functionering- en beoordelingsgesprekken helpen u om uw organisatiedoelen te bereiken. Tijdens deze gesprekken worden de verbeterpunten van uw medewerkers geïnventariseerd en besproken. Highway to HRM kan u helpen om een effectief beoordelingsgesprek te voeren. Om u alvast op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rij gezet.

meer lezen

Discriminatie bij sollicitatie

Wetsvoorstel dwingt werkgever tot discriminatiebeleid

Werkgevers moeten voor het vervullen van een vacature beleid opstellen om discriminatie in de werving-en-selectieprocedure te voorkomen. Dat staat in een concept van het wetsvoorstel Toezicht discriminatievrije werving en selectie.

meer lezen

Transitievergoeding

WAB: lagere transitievergoeding voor oudere werknemers

Werknemers met een lang dienstverband hoeven vanaf 2020 bij ontslag niet meer op een extra hoge transitievergoeding te rekenen. Dit komt door regels van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) én de Wet werk en zekerheid (WWZ).

meer lezen

Betaalde pauze

Werkgever mag deze van rechter afschaffen.

Vakbond FNV verloor een rechtszaak waarin hij eiste dat een werkgever afgeschafte betaalde koffie- en theepauzes opnieuw zou invoeren. De rechter was echter van mening dat een werkgever het recht heeft om een pauzeregeling aan te passen of te schrappen.

meer lezen

1 op de 8 in het WAB ongewisse

50% weet niet wanneer de WAB actief wordt.

13% van de ondervraagde HR-professionals heeft nog nooit van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gehoord, de helft weet niet wanneer de nieuwe wet van start gaat. Onderzoeker Manpower is verbaasd over de onwetendheid van HR-professionals en werkgevers.

meer lezen