Te snel op straat gezet

'Te dominante' personeelschef vangt half miljoen ontslagpremie

Kunstvezelfabrikant Teijin Aramid uit Arnhem moet een ontslagen personeelschef een half miljoen euro betalen. De man werd verweten dat hij met zijn managementstijl een angstcultuur zou hebben gecreëerd, maar kreeg geen kans zijn gedrag te verbeteren.

meer lezen

Jointje roken in bedrijfsbus?

Ontslag op staande voet

Een installateur van Coolblue die op weg naar een klus een joint rookte in een bedrijfsbus, mocht op staande voet worden ontslagen. Na een getuigenverhoor van zijn collega's kan de man fluiten naar de door hem geëiste 20.000 euro aan ontslagvergoedingen.

meer lezen

Ruzie over corona leidt tot ontslag.

Thuiswerken? Verboden. En wie het er niet mee eens is, kan zijn spullen pakken en vertrekken.

Er blijken meerdere manieren te zijn om ziek te worden van het coronavirus. Een arbeidsconflict tussen een medewerker van een bouwbedrijf en zijn baas die corona 'maar een griepje' vindt, levert zoveel stress op, dat de werknemer zich met burn-out en spanningsklachten ziek meldt. Maar daar is zijn werkgever niet van gediend.

meer lezen

‘Corona is maar een griepje’ kost werkgever veel geld

werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld

Nonchalant omgaan met de RIVM-richtlijnen kwam een werkgever duur te staan. In een ontslagzaak oordeelde de kantonrechter dat de werkgever zelf ernstig verwijtbaar had gehandeld. Hij moest de werknemer onder meer een billijke vergoeding betalen.

 

meer lezen

Onzorgvuldigheid met dodelijk ongeval tot gevolg

Soms is het beter om even te wachten

Soms is het beter om even te wachten. Of om iemand te waarschuwen. Zeker als je een zware lading moet lossen, zoals deze chauffeur op een koude januaridag in 2018. Helaas, de chauffeur deed dat allemaal niet, met vreselijke gevolgen.

 

meer lezen

Is ontslag mogelijk bij relschoppers?

schaden zijn privéactiviteiten de organisatie?

Kan een werkgever zijn werknemer ontslaan omdat hij betrokken is geweest bij de rellen en plunderingen? Een kantonrechter zal niet zomaar tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaan, omdat dit van veel factoren afhankelijk is.

 

meer lezen

Geen loon voor werknemer die weigert mondkapje te dragen

Werkgever hoeft geen verschil te maken tussen functies

Een werkgever is bevoegd om de loonbetaling aan een werknemer op te schorten en hem de toegang tot het werk te ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen, zo oordeelde de kantonrechter van Rechtbank Midden-Nederland.

 

meer lezen

Onterecht ontslag van medewerkster die bang was voor corona

Schade 34.000 euro

Een Zuid-Hollands transportbedrijf heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever ging meteen met de vrouw op ramkoers liggen, en moet daarom nu ruim 34.000 euro betalen.

meer lezen

Werknemer liegt om quarantaine te vermijden, krijgt ontslag [rechtspraak]

Niet gedragen als een goed ambtenaar

Een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) jokt over zijn vakantiebestemming om niet in quarantaine te hoeven na een vakantie in een land waarvoor code oranje geldt. De leugen komt uit en de werknemer wordt ontslagen. Is deze straf te zwaar na dertig jaar trouwe dienst?

meer lezen

Thuiswerkplek en -kosten vergoeden met de WKR

Sommige zaken fiscaal dubieus

Thuiswerken kost geld. Zowel de werkgever als de werknemer maken momenteel extra kosten als gevolg van de coronacrisis. We zetten de verschillende manieren op een rij waarop de werkgever die kosten kan vergoeden en fiscaal kan verwerken.

meer lezen

Rokende werknemer onterecht op staande voet ontslagen

Volg eigen beleid

Ontslag op staande voet wegens roken op het werk was een veel te strenge straf voor een monteur van een machinefabriek in Doetinchem. De man verliest wel zijn baan, maar ontvangt ruim 28.000 euro en houdt recht op een WW-uitkering. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Zutphen.  

meer lezen

Wie zijn personeel laat wachten, moet betalen [rechtspraak]

Wachttijd of toch werktijd?

Bij supermarkt Vomar mag het personeel na sluitingstijd alleen collectief het pand verlaten. De werkgever beschouwt deze wachttijd niet als werktijd. Er staat dan ook geen vergoeding tegenover. Een werknemer pikt dit niet en sleept het bedrijf voor de rechter.

 

meer lezen

Arbeidsongeval: werknemer is zijn vingers én zijn baan kwijt [rechtspraak]

Geen fruitmandje, maar ontslagbrief

Een werknemer verliest tijdens het werk een deel van zijn vingers. De volgende dag krijgt hij geen fruitmand en hartelijke beterschapswensen van zijn baas, maar een ontslagbrief. Volgens zijn werkgever heeft hij het ongeluk zelf veroorzaakt door bewust roekeloos te werken.

 

meer lezen

Integriteit: ook HR-medewerker mag niet zo maar in personeelsdossiers snuffelen

Je mag veel, maar niet alles!

Ondanks eerdere waarschuwingen leest een HR-medewerker van KLM personeelsdossiers waar ze niets mee te maken heeft. Ze betaalt een hoge prijs voor haar nieuwsgierigheid.

meer lezen

Leeftijdsdiscriminatie verschillend beoordeeld [rechtspraak]

Uitspraak college voor de Rechten van de Mens (CRM) zeker niet bindend

Een hiring manager geeft voor een vacature de voorkeur aan kandidaten met maximaal tien jaar ervaring. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever zich daarom schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie. De rechter oordeelt echter anders. Waarin zit hem het verschil?

meer lezen

Verwijtbaar handelen: toch recht op transitievergoeding? [rechtspraak]

Teamleider van het OM in een vol harddrugs

Een teamleider van het Openbaar Ministerie wordt opgepakt in een auto vol harddrugs. Het OM wil van haar af, zonder transitievergoeding, maar maakte de werknemer zich met dit ritje inderdaad schuldig aan ernstig verwijtbaar handelen? Het woord is aan de kantonrechter.

meer lezen

Rechter wijst voor het eerst ontslag op i-grond toe

Te weinig vertrouwen tussen werknemer en werkgever

De kantonrechter heeft voor de eerste keer een verzoek van een werkgever om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te ontbinden op basis van de i-grond toegewezen. Er was volgens de rechter voldoende bewijs voor een bijna voldragen ontslaggrond.

meer lezen

Een boete oké, maar die moet wel evenredig zijn

Je kunt de werkgever niet alles verwijten

Vier groenmedewerkers pakken het uit het water trekken van een omgevallen boom niet handig aan. Bij hun actie met de bedrijfsauto en een touw met katrol breekt een van hen zijn knie. De boete loopt flink op door vermenigvuldiging met een factor 4. Vindt de rechter dat evenredig?

meer lezen

Consequenties van een ongeldig ontslag op staande voet

vrachttrein of personentrein?

Een onterecht gegeven ontslag op staande voet geldt op zichzelf als ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. En dat is een dure grap wanneer de zaak voor de rechter komt.

meer lezen

Overheidsadvies zorgt niet voor recht op thuiswerken

Angst voor Social distancing terecht?

De kantonrechter in Nijmegen wees deze week de eis van een werkneemster om thuis te mogen werken af. Dit recht vloeit niet automatisch voort uit het overheidsadvies. Hiermee is de eerste uitspraak over thuiswerken vanwege het coronavirus een feit.

meer lezen

Werkgever hoeft mondkapjes voor ov niet te vergoeden

De werknemer is in principe zelf verantwoordelijk.

Werknemers kunnen bij hun werkgever aankloppen met de vraag of hij de mondkapjes vergoedt die zij nodig hebben als ze met het openbaar vervoer van en naar het werk willen reizen. De wet geeft de werknemers echter geen recht op die vergoeding.

meer lezen

Help, in je eentje onder een snijmachine

Werkgever aansprakelijk, tenzij hij zijn zorgplicht aantoont.

Werken met grote machines is een risico op zich. Tel daar nog eens alleen werken bij op. Dan hoort dit risico zeker thuis in de RI&E. Maar instructies over het verplaatsen van machines ontbraken. Zo kon het gebeuren dat een alleen werkende operator onder een omvallende snijmachine terechtkwam. Is de werkgever aansprakelijk?

meer lezen

Werkgever draait door na ziekmelding werknemer [rechtspraak]

Ze wilde alleen een paar dagen rust.

Een werknemer meldt zich ziek met klachten van PTSS en burn-out, maar het is de directeur die doordraait. De kantonrechter maakt korte metten met het ontslag op staande voet.

meer lezen

Fraaie cultuur: je collega om een seksuele handeling vragen

Inhoud personeelshandboek is zo belangrijk

Grove, seksueel getinte opmerkingen maken tegen een vrouwelijke collega, lachen joh! Een medewerker op de afdeling expeditie voelt zich helemaal het mannetje. Desgevraagd ontkent hij zijn gedrag niet eens. Want hé, zo is nu eenmaal de cultuur binnen dit bedrijf.

meer lezen

Werkgever mag opnemen vakantiedagen niet verplichten

Maar hoeft vakantiedagen ook niet in te trekken

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen vanwege de coronamaatregelen. Maar de werkgever hoeft ook niet in te gaan op het verzoek van de werknemer om zijn geplande vakantiedagen in te trekken.

meer lezen

We hebben een call in plaats van een afspraak

Zaken die eerst moeilijk waren, worden nu in sneltreinvaart ontwikkeld.

 ‘t Was wennen. Gewoon thuis op je stoel gaan zitten in plaats van aansluiten in de file. Even kijken hoe Microsoft Teams ook weer werkt. Een call in plaats van een afspraak. Ja, aanvankelijk was het dik lachen.

meer lezen

Vakantiedagen vervallen niet zonder info

Bewijslast en informatieplicht liggen bij werkgever

Op 1 juli 2020 vervallen de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in 2019 heeft opgebouwd. Een werkgever moet werknemers tijdig en duidelijk informeren over deze vervaltermijn en ze de kans geven om de vakantiedagen op te nemen.

meer lezen

Rechter wijst ontslag op cumulatiegrond af

Werkgever beschuldigde de werknemer van sabotage

De kantonrechter heeft voor het eerst een oordeel uitgesproken over een ontslag waar de i-grond of cumulatiegrond een rol speelde. Maar de rechter wees het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst af.

meer lezen

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen

verantwoordelijk voor een 'onveilige werksfeer'

De Gemeente Utrecht mocht een senior ambtenaar ontslaan die zijn afdeling jarenlang terroriseerde. De man was seksueel intimiderend, treiterde medewerkers, liet boeren en scheten en schoot stukjes snot naar collega's.

meer lezen

Werktijdverkorting nu ook mogelijk door coronavirus

Coronavirus moet minimaal 2 weken hinder geven

Organisaties die door het coronavirus tijdelijk minder werk hebben voor hun werknemers vallen nu ook onder de regeling werktijdverkorting. Hierdoor kunnen werkgevers voor hun werknemers een tijdelijke WW-uitkering voor de niet-gewerkte uren ontvangen.

meer lezen

Aansprakelijkheid op het werk, dit moet u weten

‘Dat het slachtoffer zzp’er is, doet steeds minder ter zake’

Voor veel werkgevers is het een onaangenaam scenario. Een van de medewerkers krijgt een ongeval en het bedrijf wordt geconfronteerd met een schadeclaim. Onaangenaam inderdaad, want claims over aansprakelijkheid worden steeds vaker toegewezen. Kan een werkgever zich hier nog tegen wapenen?

 

 

 

meer lezen

Klacht over seksgrappen neem je beter serieus

‘Wees niet zo introvert, kut’ en opmerking over decolleté

Grove seksgrappen passen nooit in een bedrijfscultuur, hoe informeel die ook mag zijn. Dat merkt een chef als hij op het matje wordt geroepen na een klacht van een medewerkster bij de vertrouwenspersoon. Jammer dat hij het allemaal niet zo serieus neemt. Want de consequenties zijn niet mals.

 

meer lezen

Privacyschending komt werknemer duur te staan

Bewijsnood rechtvaardigt privacyschending niet

Een (ex-)werknemer neemt geen genoegen met zijn transitievergoeding. In zijn zucht naar een hogere vergoeding overschrijdt hij de grenzen van het toelaatbare en schendt de privacy-rechten van zijn voormalig werkgever. Dat komt hem heel duur te staan.

 

 

 

meer lezen

Te snel op straat gezet

'Te dominante' personeelschef vangt half miljoen ontslagpremie

Kunstvezelfabrikant Teijin Aramid uit Arnhem moet een ontslagen personeelschef een half miljoen euro betalen. De man werd verweten dat hij met zijn managementstijl een angstcultuur zou hebben gecreëerd, maar kreeg geen kans zijn gedrag te verbeteren.

meer lezen

Jointje roken in bedrijfsbus?

Ontslag op staande voet

Een installateur van Coolblue die op weg naar een klus een joint rookte in een bedrijfsbus, mocht op staande voet worden ontslagen. Na een getuigenverhoor van zijn collega's kan de man fluiten naar de door hem geëiste 20.000 euro aan ontslagvergoedingen.

meer lezen

Ruzie over corona leidt tot ontslag.

Thuiswerken? Verboden. En wie het er niet mee eens is, kan zijn spullen pakken en vertrekken.

Er blijken meerdere manieren te zijn om ziek te worden van het coronavirus. Een arbeidsconflict tussen een medewerker van een bouwbedrijf en zijn baas die corona 'maar een griepje' vindt, levert zoveel stress op, dat de werknemer zich met burn-out en spanningsklachten ziek meldt. Maar daar is zijn werkgever niet van gediend.

meer lezen

‘Corona is maar een griepje’ kost werkgever veel geld

werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld

Nonchalant omgaan met de RIVM-richtlijnen kwam een werkgever duur te staan. In een ontslagzaak oordeelde de kantonrechter dat de werkgever zelf ernstig verwijtbaar had gehandeld. Hij moest de werknemer onder meer een billijke vergoeding betalen.

 

meer lezen

Onzorgvuldigheid met dodelijk ongeval tot gevolg

Soms is het beter om even te wachten

Soms is het beter om even te wachten. Of om iemand te waarschuwen. Zeker als je een zware lading moet lossen, zoals deze chauffeur op een koude januaridag in 2018. Helaas, de chauffeur deed dat allemaal niet, met vreselijke gevolgen.

 

meer lezen

Is ontslag mogelijk bij relschoppers?

schaden zijn privéactiviteiten de organisatie?

Kan een werkgever zijn werknemer ontslaan omdat hij betrokken is geweest bij de rellen en plunderingen? Een kantonrechter zal niet zomaar tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaan, omdat dit van veel factoren afhankelijk is.

 

meer lezen

Geen loon voor werknemer die weigert mondkapje te dragen

Werkgever hoeft geen verschil te maken tussen functies

Een werkgever is bevoegd om de loonbetaling aan een werknemer op te schorten en hem de toegang tot het werk te ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen, zo oordeelde de kantonrechter van Rechtbank Midden-Nederland.

 

meer lezen

Onterecht ontslag van medewerkster die bang was voor corona

Schade 34.000 euro

Een Zuid-Hollands transportbedrijf heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever ging meteen met de vrouw op ramkoers liggen, en moet daarom nu ruim 34.000 euro betalen.

meer lezen

Werknemer liegt om quarantaine te vermijden, krijgt ontslag [rechtspraak]

Niet gedragen als een goed ambtenaar

Een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) jokt over zijn vakantiebestemming om niet in quarantaine te hoeven na een vakantie in een land waarvoor code oranje geldt. De leugen komt uit en de werknemer wordt ontslagen. Is deze straf te zwaar na dertig jaar trouwe dienst?

meer lezen

Thuiswerkplek en -kosten vergoeden met de WKR

Sommige zaken fiscaal dubieus

Thuiswerken kost geld. Zowel de werkgever als de werknemer maken momenteel extra kosten als gevolg van de coronacrisis. We zetten de verschillende manieren op een rij waarop de werkgever die kosten kan vergoeden en fiscaal kan verwerken.

meer lezen

Rokende werknemer onterecht op staande voet ontslagen

Volg eigen beleid

Ontslag op staande voet wegens roken op het werk was een veel te strenge straf voor een monteur van een machinefabriek in Doetinchem. De man verliest wel zijn baan, maar ontvangt ruim 28.000 euro en houdt recht op een WW-uitkering. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Zutphen.  

meer lezen

Wie zijn personeel laat wachten, moet betalen [rechtspraak]

Wachttijd of toch werktijd?

Bij supermarkt Vomar mag het personeel na sluitingstijd alleen collectief het pand verlaten. De werkgever beschouwt deze wachttijd niet als werktijd. Er staat dan ook geen vergoeding tegenover. Een werknemer pikt dit niet en sleept het bedrijf voor de rechter.

 

meer lezen

Arbeidsongeval: werknemer is zijn vingers én zijn baan kwijt [rechtspraak]

Geen fruitmandje, maar ontslagbrief

Een werknemer verliest tijdens het werk een deel van zijn vingers. De volgende dag krijgt hij geen fruitmand en hartelijke beterschapswensen van zijn baas, maar een ontslagbrief. Volgens zijn werkgever heeft hij het ongeluk zelf veroorzaakt door bewust roekeloos te werken.

 

meer lezen

Integriteit: ook HR-medewerker mag niet zo maar in personeelsdossiers snuffelen

Je mag veel, maar niet alles!

Ondanks eerdere waarschuwingen leest een HR-medewerker van KLM personeelsdossiers waar ze niets mee te maken heeft. Ze betaalt een hoge prijs voor haar nieuwsgierigheid.

meer lezen

Leeftijdsdiscriminatie verschillend beoordeeld [rechtspraak]

Uitspraak college voor de Rechten van de Mens (CRM) zeker niet bindend

Een hiring manager geeft voor een vacature de voorkeur aan kandidaten met maximaal tien jaar ervaring. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de werkgever zich daarom schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie. De rechter oordeelt echter anders. Waarin zit hem het verschil?

meer lezen

Verwijtbaar handelen: toch recht op transitievergoeding? [rechtspraak]

Teamleider van het OM in een vol harddrugs

Een teamleider van het Openbaar Ministerie wordt opgepakt in een auto vol harddrugs. Het OM wil van haar af, zonder transitievergoeding, maar maakte de werknemer zich met dit ritje inderdaad schuldig aan ernstig verwijtbaar handelen? Het woord is aan de kantonrechter.

meer lezen

Rechter wijst voor het eerst ontslag op i-grond toe

Te weinig vertrouwen tussen werknemer en werkgever

De kantonrechter heeft voor de eerste keer een verzoek van een werkgever om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te ontbinden op basis van de i-grond toegewezen. Er was volgens de rechter voldoende bewijs voor een bijna voldragen ontslaggrond.

meer lezen

Een boete oké, maar die moet wel evenredig zijn

Je kunt de werkgever niet alles verwijten

Vier groenmedewerkers pakken het uit het water trekken van een omgevallen boom niet handig aan. Bij hun actie met de bedrijfsauto en een touw met katrol breekt een van hen zijn knie. De boete loopt flink op door vermenigvuldiging met een factor 4. Vindt de rechter dat evenredig?

meer lezen

Consequenties van een ongeldig ontslag op staande voet

vrachttrein of personentrein?

Een onterecht gegeven ontslag op staande voet geldt op zichzelf als ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. En dat is een dure grap wanneer de zaak voor de rechter komt.

meer lezen

Overheidsadvies zorgt niet voor recht op thuiswerken

Angst voor Social distancing terecht?

De kantonrechter in Nijmegen wees deze week de eis van een werkneemster om thuis te mogen werken af. Dit recht vloeit niet automatisch voort uit het overheidsadvies. Hiermee is de eerste uitspraak over thuiswerken vanwege het coronavirus een feit.

meer lezen

Werkgever hoeft mondkapjes voor ov niet te vergoeden

De werknemer is in principe zelf verantwoordelijk.

Werknemers kunnen bij hun werkgever aankloppen met de vraag of hij de mondkapjes vergoedt die zij nodig hebben als ze met het openbaar vervoer van en naar het werk willen reizen. De wet geeft de werknemers echter geen recht op die vergoeding.

meer lezen

Help, in je eentje onder een snijmachine

Werkgever aansprakelijk, tenzij hij zijn zorgplicht aantoont.

Werken met grote machines is een risico op zich. Tel daar nog eens alleen werken bij op. Dan hoort dit risico zeker thuis in de RI&E. Maar instructies over het verplaatsen van machines ontbraken. Zo kon het gebeuren dat een alleen werkende operator onder een omvallende snijmachine terechtkwam. Is de werkgever aansprakelijk?

meer lezen

Werkgever draait door na ziekmelding werknemer [rechtspraak]

Ze wilde alleen een paar dagen rust.

Een werknemer meldt zich ziek met klachten van PTSS en burn-out, maar het is de directeur die doordraait. De kantonrechter maakt korte metten met het ontslag op staande voet.

meer lezen

Fraaie cultuur: je collega om een seksuele handeling vragen

Inhoud personeelshandboek is zo belangrijk

Grove, seksueel getinte opmerkingen maken tegen een vrouwelijke collega, lachen joh! Een medewerker op de afdeling expeditie voelt zich helemaal het mannetje. Desgevraagd ontkent hij zijn gedrag niet eens. Want hé, zo is nu eenmaal de cultuur binnen dit bedrijf.

meer lezen

Werkgever mag opnemen vakantiedagen niet verplichten

Maar hoeft vakantiedagen ook niet in te trekken

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen vanwege de coronamaatregelen. Maar de werkgever hoeft ook niet in te gaan op het verzoek van de werknemer om zijn geplande vakantiedagen in te trekken.

meer lezen

We hebben een call in plaats van een afspraak

Zaken die eerst moeilijk waren, worden nu in sneltreinvaart ontwikkeld.

 ‘t Was wennen. Gewoon thuis op je stoel gaan zitten in plaats van aansluiten in de file. Even kijken hoe Microsoft Teams ook weer werkt. Een call in plaats van een afspraak. Ja, aanvankelijk was het dik lachen.

meer lezen

Vakantiedagen vervallen niet zonder info

Bewijslast en informatieplicht liggen bij werkgever

Op 1 juli 2020 vervallen de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in 2019 heeft opgebouwd. Een werkgever moet werknemers tijdig en duidelijk informeren over deze vervaltermijn en ze de kans geven om de vakantiedagen op te nemen.

meer lezen

Rechter wijst ontslag op cumulatiegrond af

Werkgever beschuldigde de werknemer van sabotage

De kantonrechter heeft voor het eerst een oordeel uitgesproken over een ontslag waar de i-grond of cumulatiegrond een rol speelde. Maar de rechter wees het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst af.

meer lezen

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen

verantwoordelijk voor een 'onveilige werksfeer'

De Gemeente Utrecht mocht een senior ambtenaar ontslaan die zijn afdeling jarenlang terroriseerde. De man was seksueel intimiderend, treiterde medewerkers, liet boeren en scheten en schoot stukjes snot naar collega's.

meer lezen

Werktijdverkorting nu ook mogelijk door coronavirus

Coronavirus moet minimaal 2 weken hinder geven

Organisaties die door het coronavirus tijdelijk minder werk hebben voor hun werknemers vallen nu ook onder de regeling werktijdverkorting. Hierdoor kunnen werkgevers voor hun werknemers een tijdelijke WW-uitkering voor de niet-gewerkte uren ontvangen.

meer lezen

Aansprakelijkheid op het werk, dit moet u weten

‘Dat het slachtoffer zzp’er is, doet steeds minder ter zake’

Voor veel werkgevers is het een onaangenaam scenario. Een van de medewerkers krijgt een ongeval en het bedrijf wordt geconfronteerd met een schadeclaim. Onaangenaam inderdaad, want claims over aansprakelijkheid worden steeds vaker toegewezen. Kan een werkgever zich hier nog tegen wapenen?

 

 

 

meer lezen

Klacht over seksgrappen neem je beter serieus

‘Wees niet zo introvert, kut’ en opmerking over decolleté

Grove seksgrappen passen nooit in een bedrijfscultuur, hoe informeel die ook mag zijn. Dat merkt een chef als hij op het matje wordt geroepen na een klacht van een medewerkster bij de vertrouwenspersoon. Jammer dat hij het allemaal niet zo serieus neemt. Want de consequenties zijn niet mals.

 

meer lezen

Privacyschending komt werknemer duur te staan

Bewijsnood rechtvaardigt privacyschending niet

Een (ex-)werknemer neemt geen genoegen met zijn transitievergoeding. In zijn zucht naar een hogere vergoeding overschrijdt hij de grenzen van het toelaatbare en schendt de privacy-rechten van zijn voormalig werkgever. Dat komt hem heel duur te staan.

 

 

 

meer lezen