De WAB zoals hij niet bedoeld is

Ook NS stuurt uitzendkrachten de laan uit door nieuwe arbeidswet

De Wet Arbeidsmarkt in Balans die op 1 januari ingaat, heeft voor 160 uitzendkrachten van de NS een vervelend effect. De wet zou juist voor meer zekerheid bij flexwerkers moeten zorgen, maar zij raken hun baan erdoor kwijt. Juristen vrezen dat het voor veel meer uitzendkrachten gaat gelden.

Airton Pedro werkte met veel plezier bij de buitendienst van de NS. Bij evenementen, bij grote vertragingen of bij werkzaamheden werd hij ingezet om reizigers van informatie te voorzien en ze te helpen in de goede bus te stappen. Via uitzendbureau Young Capital was hij bij dit baantje terecht gekomen. "Het betaalde goed en je uren waren flexibel dat was fijn."

 

Maar begin november kreeg hij een mailtje vanuit Young Capital. Door veranderingen in de wet zou hij per 1 januari zijn baan kwijt gaan raken. De reden voor het ontslag: de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Vast aantal uren

Dat komt omdat Airton al langer dan 11 maanden werkt voor de NS. Volgens de nieuwe wet moeten oproepkrachten -waar veel uitzendcontracten onder vallen- na 52 weken een vast aantal uren krijgen. "Dat aantal uren wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat je in het afgelopen jaar hebt gewerkt", legt arbeidsrechtadvocaat Daniel Maats uit. "Voortaan moet je dus een vast aantal uur per maand krijgen na een jaar uitzendwerk."

 

Dat vaste aantal uren moet door het uitzendbureau gegeven worden. Zij zijn namelijk formeel de werkgever, legt Maats uit. Maar een uitzendbureau is in veel gevallen afhankelijk van de opdrachtgever. En de NS kan dat vaste aantal uren niet geven laten zij in een reactie weten."“Het is werk dat per moment erg verschilt. In een rustige periode is er verspreid door het land maar werk voor 16 fte. In drukke maanden loopt dat op tot 68 fte."

 

Later nog meer uitzendkrachten zonder baan

Doordat de garantie op vaste uren uitblijft, raken Airton en 159 anderen nu dus hun baan kwijt. Airton zelf heeft inmiddels nieuw werk gevonden. "Maar ik ken mensen die daar al drie jaar werkten en nu opeens zonder werk zitten. Het voelt gewoon alsof je eruit gedonderd wordt." 

 

En bij deze 160 gaat het niet blijven. Want ook de overgebleven uitzendkrachten zullen er waarschijnlijk na 11 maanden weer uitgaan. "Als de huidige regels zo blijven en de garantie op vaste uren uitblijft is dat aannemelijk", vertelt Anoeshka Maaskant van Young Capital.

 

 

Het wrangst voor Airton en de uitzendkrachten is nog wel dat het werk dat zij doen wel nodig blijft. "Ze zijn nu al bezig met onze vervangers werven en zelfs toen wij er nog werkten kwamen niet alle roosters goed rond. Er is dus echt wel vraag naar ons." En Airton denkt dat ze die mensen ook echt wel gaan vinden. "Het is gewoon best wel goed betaald werk voor wat je doet."

Vervangen is aantrekkelijker dan inhuren

Het is juist die situatie waar arbeidsrechtadvocaten bang voor zijn. "In feite kan dit voor alle oproepkrachten gaan gelden." Legt advocate Sascha Jansen uit. "Waar de wet dus voor meer zekerheid zou moeten zorgen bij dit type werk, zorgt het er eerder voor dat je nog sneller vervangen moet worden."

 

Ook arbeidsrechtadvocaat Daniel Maats vreest een uitzendkrachtencarrousel. "Bij werk dat redelijk makkelijk te vervangen is, is het aantrekkelijker om een nieuw iemand in te huren dan dat je huidige krachten meer rechten moet geven. Dus je krijgt een cyclus waarbij het moment dat de oproepkrachten vaste uren moeten gaan krijgen het moment wordt dat een opdrachtgever nieuwe mensen gaat zoeken." 

 

Om een vergelijkbare reden zet de ANWB ook 100 mensen op straat.

Plank misgeslagen

De wet slaat volgens beide juristen daarom de plank mis. Volgens Maats zorgen de nieuwe regels ervoor dat juist werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt in de problemen komen. "Dus juist die groep zou je willen beschermen"

 

Sascha Jansen is het met hem eens. "Er lijkt in dit soort gevallen niet nagedacht over hoe de wetgeving in de praktijk uitpakt. Wil je meer zekerheden voor werknemers dan moet je dat gaan koppelen aan personen in plaats van aan contractvormen. Werkgevers gaan met de WAB namelijk gewoon op zoek naar nieuwe constructies en manieren die nog wel kunnen."

 

 

Bron: RTLnieuws.nl