We hebben een call in plaats van een afspraak

Zaken die eerst moeilijk waren, worden nu in sneltreinvaart ontwikkeld.

 ‘t Was wennen. Gewoon thuis op je stoel gaan zitten in plaats van aansluiten in de file. Even kijken hoe Microsoft Teams ook weer werkt. Een call in plaats van een afspraak. Ja, aanvankelijk was het dik lachen.

Ha ha, heel grappig om tijdens een call je collega’s te zien op zolders, slaapkamers, met geluiddempende koptelefoon en laptops in de vensterbank of tussen broodkruimels en kids. Alles leuk en aardig, maar al vrij snel sloeg de paniek toe. Want op mijn inmiddels vaste werkplek thuis kreeg ik wel een heel hijgerig gevoel van al die chats, piepjes en rinkeltjes.

 

Nu was ik al gespannen door al dat corona-nieuws. En ook op het werk was het die eerste thuiswerkdag om allerlei redenen echt crisis. Bovendien: even bij je collega langslopen of een praatje in het keukentje is er niet meer bij. Je staat constant ‘aan’. Al het contact verloopt per telefoon en online. Corona beheerst gewoon je hele werk- en privédag.

 

Overbelaste netwerken, dataverlies en privacy

 

Het nieuws maakte het niet beter. De netwerken van internetproviders waren overbelast en dat zorgde voor storingen. Er werd gewaarschuwd voor dataverlies en -diefstal: medewerkers kunnen bedrijfsgevoelige informatie immers op hun harde schijf opslaan. Met alle risico’s van dien. Om nog maar te zwijgen van de privacy-issues. Overal zoeken overheden naar middelen om mensen via hun smartphones te volgen. In Azië worden smartphonesignalen gevolgd om te controleren of mensen thuisblijven. Nu hebben wij strenge privacyregels, maar het geeft toch te denken. En ga zo maar door.

 

We hebben geen afspraak meer, maar een call

 

Toch lijk ik na een week in corona-stand al een aardige modus gevonden te hebben voor deze ellendige situatie. Digitaal overleg kan met grote groepen echt efficiënter zijn. In plaats van een afspraak heb je een call. Corona maak bovendien veel creativiteit los. Zaken die eerst moeilijk waren, moeten nu in sneltreinvaart worden ontwikkeld. Echt leuk om te zien. Naast het werk hoef je niet veel. Dat is ook wel eens lekker. Niet vaker dan twee keer per dag het officiële corona-nieuws checken geeft rust. En je kunt de dag net zo goed beginnen met een koffie-call met een collega.

 

Werk en privé scheiden, het blijft best lastig

 

Maar werk en privé scheiden blijft best lastig. Volgens de deskundigen moet je werken op vaste tijden en je digitale profiel op gezette tijden op afwezig zetten. Geef structuur aan de dag, zeggen zij. Neem tijd voor pauzes en vooral:
vergeet niet op tijd te stoppen met werken. Dat is nog even wennen. Inmiddels heb ik zelfs een app met een workout geprobeerd om in beweging te blijven.

 

 

Geen idee hoe het over een paar weken is, iedere dag is weer anders. Ik wens u in ieder geval veel sterkte. In welke werk- en gezondheidssituatie u zich ook bevindt. Hopelijk lukt het ons om gezond te blijven.