Jointje roken in bedrijfsbus?

Ontslag op staande voet

Een installateur van Coolblue die op weg naar een klus een joint rookte in een bedrijfsbus, mocht op staande voet worden ontslagen. Na een getuigenverhoor van zijn collega's kan de man fluiten naar de door hem geëiste 20.000 euro aan ontslagvergoedingen.

De installateur van zonnepanelen werkte sinds de zomer van 2018 bij webwinkel Coolblue. Op 28 april vorig jaar was hij met twee collega's op weg naar een klus in Eindhoven.

 

Ontslag op staande voet

Toen zijn teamleider na terugkomst in het magazijn in Tilburg hoorde dat de man in de bus een joint gerookt zou hebben, werd hij geschorst. Coolblue hanteert een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugsgebruik tijdens werktijd.

 

Hoewel de installateur een dag later tijdens een gesprek met zijn werkgever ontkende, volgde een ontslag op staande voet.

 

Volgens Coolblue leidde dat tijdens en na het gesprek tot bedreigende situaties. Zo zou de man een 'klikkende' collega hebben bedreigd, waarop zijn teamleider tussenbeide kwam en hem tegen een hek aandrukte. Naar aanleiding van dat incident schakelde zijn werkgever de politie in.

 

Naar de rechter

De installateur nam geen genoegen met het ontslag, en stapte naar de rechter. Daar ontkende hij het blowen en de bedreigingen, stelde zelf door zijn teamleider te zijn mishandeld, en eiste zo'n 20.000 euro aan ontslagvergoedingen.

 

De Rotterdamse kantonrechter oordeelde in september aanvankelijk nog dat Coolblue het drugsgebruik niet had bewezen. De rechter had namelijk vraagtekens over de verklaringen die door de collega's waren afgelegd.

 

Geen toestemming, toch blowen

Daarop hoorde de rechter zelf de teamleider en vier collega's die met de man in de bus hadden gezeten.

 

De twee collega's op de heenreis bevestigden dat de man die ochtend een joint had gerookt. Hij zou zelfs hebben gevraagd of dat mocht, maar het ondanks een weigering toch hebben gedaan.

 

Van de twee collega's op de terugreis verklaarde er een dat de man ook op die rit had geblowd. De ander zei daarvan niets te hebben gemerkt.

 

Hoewel de man ook tijdens het getuigenverhoor bleef ontkennen, baatte dat hem niet. In een vrijdag openbaar geworden uitspraak wijst de kantonrechter erop dat hij al een oordeel kan vellen als het 'voldoende aannemelijk' is dat de man blowde, en dat dat dus niet 'onomstotelijk' hoeft komen vast te staan.

 

Ernstig verwijtbaar

Op basis van het getuigenverhoor is de rechter overtuigd dat de installateur een of meerdere joints in het bedrijfsbusje rookte. Omdat drugsgebruik onder werktijd geldt als 'ernstig verwijtbaar handelen', is dat genoeg reden voor een ontslag op staande voet.

 

Coolblue mocht de man dus ontslaan en hoeft hem geen ontslagvergoedingen te betalen. Ook moet de installateur opdraaien voor zo'n 750 euro aan juridische kosten van zijn voormalige werkgever.